Kapa kosu čuva – pravilno nošenje kapa i šešira zimi

Kapa kosu čuva – pravilno nošenje kapa i šešira zimi

Kapa kosu čuva – pravilno nošenje kapa i šešira zimi

Stiglo nam je hladno vreme i sneg, a sa njima i nošenje šešira i kapa kao zaštita kose i glave od hladnoće. Da, znamo da neki od nas ne mogu da podnesu da nose nešto na glavi (uglavnom jer provedemo vreme pokušavajući da namestimo kosu, a onda ne želimo da pokvarimo frizuru), međutim, ne kvari šubara glavu, kao u izreci, već čuva i nju i kosu. Pored toga što na kape i šešire možete gledati kao na izvanredne modne detalje, oni imaju ulogu u očuvanju zdravlja Vaše kose.

Kako bismo mogli da nosimo kape, ali i imali lepu frizuru, donosimo Vam nekoliko praktičnih saveta koje, ako budete usvojili, moći ćete da uživate i u raznovrsnim šeširima, ali i da se ne brinete kako ćete izgledati kad ga skinete.

1.    Materijal kape ili šešira

Kada birate šešir ili kapu koju ćete nositi gledajte da budu izrađeni od prirodnih materijala kao što je pamuk ili vuna. Ovo će omogućiti koži Vaše glave da diše. Takođe, ovi materijali smanjuju iritaciju temena i perut čineći kosu zdravom.

2.    Čista kapa – zdrava kosa

Redovno perite i održavajte kape i šešire kako biste uklonili bakterije, prljavštinu iz vazduha i ostatke proizvoda za kosu. Modni dodaci koji nisu čisti mogu izazvati iritaciju i oštetiti strukturu dlake.

3.    Pravilna veličina i položaj

Važno je da Vaša kapa ili šešir budu odgovarajuće veličine. Nemojte uzimati ni suviše uske, ali ni prevelike akcesoare ovog tipa. Neadekvatna veličina može oštetiti Vašu kosu. Pored toga, važno je i da na pravilan način stavljate kapu ili šešir. Budite nežni kada to činite.

4.    Izbor prave vrste kape

Različite vrste kape imaju različit uticaj na kosu. Uzimo za primer, šeširi sa širokim obodom mogu štititi kosu od snega i kiše dok kape od svetlucavog materijala mogu izazvati statički elektricitet koji šteti vlasi. Birajte finije i mekše materijale.

5.    Birajte kapu i šešir i prema obliku lica

Ukoliko imate okruglo lice šešir uglastog tipa može pomoći da izbalansirate oblike. Ukoliko Vam  je lice izduženo, pravi izbor za Vas je šešir širokog oboda. Pored oblika, ne zaboravite i na boju. Povedite računa o tome da boja kape ili šešira treba da Vas učini svežim. Nemojte uzimati boje koje čine da delujete bledo ili ispijeno. Jarke boje nisu zabranjene zimi. Nemojte se odmah hvatati za crnu ili sivu. Eksperimentišite i uživajte. Unesite boju u zimsko sivilo.

6.    Unutrašnja obloga kape

Najbolje su kape i šeširi  koji su iznutra obloženi satenom ili svilom. Ukoliko nemaju ovu komponentu, uz malo truda možete sami napraviti postavu. Saten i svila smanjuju trenje i sprečavaju lomljenje i kidanje dlake. Vodite računa o tome da ovaj materijal nije rastegljiv i da ga, kao postava, mora biti dovoljno da se bez poteškoća stavi na glavu, ali i da je ne steže.

7.    Šampon

U hladno zimsko vreme preporučujemo Vam da koristite šampon i regenerator koji kosi daju ekstra volumen. Ukoliko imate kovrdžavu kosu ovi proizvodi pomoći će da Vaše lokne ostanu definisane i kada skinete šešir ili kapu.

8.    Koristite omekšivače i pakovanja za kosu

Zimi je važna nega  kose kako bi se sprečilo njeno dehidriranje. Ako stavite kapu preko kose koja je izgubila vlažnost rizikujete da njen oblik bude daleko od onoga što želite i očekujete. Zbog toga je važno da kosa bude nahranjena.

9.    Minimalna upotreba toplote

Ako nosite kapu ili šešir pokušajte da smanjite upotrebu uređaja za oblikovanje kose koji koriste toplotu. Toplota i trenje u kombinaciji mogu oštetiti strukturu vlasi mnogo više nego kao odvojeni faktori.

10. Redovno skraćivanje kose

Ukoliko nosite kapu ili šešir, pored redovnog održavanja kose, važno je i da je skraćujete. Ovako postižete da Vam kosa bude zdrava i negovana i kada dođe proleće i vreme bez kapa, šešira i kapuljača zasijaćete punim sjajem. Na ovaj način izbeći ćete da Vam se kosa previše okrza i da morate da odsečete više nego što je neophodno.

Odabir šešira ili kape za zimu može, odjednom, da deluje suviše  komplikovano, ali uz malo pažnje brzo ćete ući u štos. Pravim odabirom shvatićete da kape i šeširi mogu i zaštititi kosu i očuvati Vašu frizuru. Ove modne detalje možete kombinovati i pomoću njih upotpuniti svoj autfit.


 

Nedavno objavljeni članci:Call Now Button