Sve što bi trebalo da znate o dredovima

Sve što bi trebalo da znate o dredovima

Sve što bi trebalo da znate o dredovima

Ukoliko želite da upletete svoju kosu u dredove, onda za početak morate da znate da su dredovi zahtevni i da traže popriličnu posvećenost i  strpljenje. Ova frizura zahteva posebne proizvode za održavanje i pranje. Pored toga, morate biti veoma nežni prema svojoj koži glave i samim dredovima.

Nastavite da čitate i do kraja ćete znati da li je ova frizura definitivno za Vas ili nije.

Postoje različite vrste dredova

Slobodna forma, tvistovi, rip and twist i prepleteni dredovi su različiti načini za pravljenje dredova.

Slobodna forma je način pravljenja dredova u kojem, jednostavno, pustite kosu sa se sama uveže.

Tvistovi su bolji za grublju i kovrdžaviju kosu i prave se tako što se pramenovi uvrću jedan oko drugoga.

Rip and twist dredovi prave se uvijanjem kose kako bi se uplela, razdvajanjem upletenih pramenova i ponovnog uvrtanja, ali na drugu stranu. Na ovaj način stvaraju se čvorovi koji se na kraju upletu u dred.

Interloking dredovi prave se tako što se kraj jednog pramena, uz pomoć posebne naprave slične heklici, provuče kroz koren kako bi se učvrstio.

A sada prelazimo na savete o nezi dredova

Koristite lagane proizvode za kosu

Lagana ulja, šamponi, gelovi… ključna su stvar za pravilan proces rasta kose koja je upletena u dredove. Za pranje možete koristiti specijalizovane šampone, ali i isprati kosu jabukovim sirćetom. Za svakodnevni lep izgled dredova koristite bademovo ulje ili maslinovo ulje. Od gelova možete upotrebljavati aloe vera gel.

Perite kosu na 2-3 nedelje

Česta greška koju ljudi prave je da misle da dredove ne treba prati. Čak i kad ste tek upleli kosu važno je da je perete na svake 2 do 3 nedelje. Voda će pomoći da se kosa dodatno uvije, a šampon da se očisti koža glave i da skalp bude zdrav.

Sve što bi trebalo da znate o nezi dredova

Moraćete ponekad da povijate kosu

Povremeno ćete morati da uzmete maramu ili peškir i da povijete svoje dredove. To se najpre odnosi na situacije kada radite neki fizički postao, kada radite napolju ili, čak, spavate napolju. Sve ovo je u cilju da se na kosi ne nakuplja znoj, prašina ili različiti debris. Zato ne prezajte od toga da uvijete svoje dredove u šarene marame dok uživate u radu u bašti.

Izbegavajte da prečesto uvijate dredove

Trebalo bi da prođe duže od mesec dana pre nego što počnete da ponovo uvrćete kosu, kako biste osetljivim delovima kao što su koren, krajevi i potiljak dali malo vremena da dišu. Ako prečesto vučete kosu na ovim osetljivim delovima, postoji velika opasnost da dođe do njenog oštećenja i opadanja.

Dredovi ne moraju da budu trajni

Kada Vam je dosta da nosite dredove, to ne znači da morate da obrijete glavu. Verovatno ćete neku dužinu kose morati da odsečete, ali nećete morati da se šišate na kratko. Možete da rasečete dredove i tokom vremena da ih pažljivo raščešljate.

Strpljenje je ključno

Kada dredujete kosu, stpljenje je jedno od ključnih osobina koje morate da posedujete – naročito ako imate tananu ravnu kosu. Kao i svaki proces, pravljenje dredova, njihovo održavanje i čekanje da porastu, ipak zahteva dosta ljubavi, nege i strpljenja. Ali svo ovo „žrtvovanje“, trud i nega će se isplatiti čim vidite svoje dredove kako rastu i kako su sjajni i lepi.

 


Nedavno objavljeni članci:

 Call Now Button