Najčešće greške koje prave osobe sa kovrdžavom kosom

Najčešće greške koje prave osobe sa kovrdžavom kosom

Ne postoji osoba koja ima kovrdžavu kosu i koja se sa svojim uvojcima nije borila. Ponekad umesto sa loknama za kojima želimo da se okreće pola grada završimo sa suvom, čupavom i neukrotivom kosom.

Koje su greške koje najčešće pravimo u nezi kovrdžave kose?

Prečesto pranje kose

Koliko često perete kosu zavisi od mnogih činilaca – stila života, brzine prljanja kose, stvaranja sebuma… Međutim, preporučuje se da se pranje kovrdžave kose šamponom svede na minimum. Kosi koja ima ovako bogatu teksturu neophodna su prirodna ulja kako bi ostala zdrava, i ukoliko se prečesto pere, može se isušiti, što, posledično, vodi njenom oštećenju i kidanju. Za najbolje rezultate perite kovrdžavu kosu jednom do dva puta nedeljno.

 

Preskakanje regeneratora

Kovrdžava kosa uglavnom naginje ka suvljem spektru zbog čega je važno da te delikatne vlasi budu dobro hidrirane. Birajte regeneratore koji su posebno namenjeni hidriranju kovrdžave kose. Povedite računa i da imaju prirodne sastojke kao što su kokosovo ulje, šea buter, ulje avokada i aloe vera.

 

Predugo čekate da nanesete produkte za stilizovanje

Kada su u pitanju kovrdže, što ih pre napravite – to bolje. Zbog toga se preporučuje da nanesete proizvode za stilizovanje još dok Vam je kosa jako vlažna, pre nego što pošne da se suši. Ukoliko predugo čekate može se desiti da ogrubi kutikula zbog čega Vam lokne mogu postati nedefinisane.

 

Zaboravljate da stavite regenerator koji se ne ispira

Nije dovoljno samo da koristite omekšivač na kosi pošto je operete. Kosa koja ima teksturu zahteva dugotrajnu vlagu i zaštitu zbog čega je uvek dobro investirati u kvalitetne regeneratore koji se ne ispiraju. Najbolje bi bilo da se oko pravog odabira posavetujete sa svojim frizerom jer Vam može preporučiti najbolji za Vaš tip kose, a i saloni često imaju proizvode koji nisu dostupni u maloprodaji u običnim radnjama i drogerijama.

 

Koristite četku da razmrsite kosu

Nikada, ali ni pod tačkom razno, ne češljajte ili pokušavajte da razmrsite kovrdžavu kosu odmah nakon pranja. Upotreba češlja sa uskim zupcima najbolji je način da Vam se kovrdže rasformiraju, a kosa postane potpuni neuredni haos. Umesto toga, pokušajte da nežno očešljate i razmrsite još dok je perete, ali pošto ste na nju naneli regenerator. Naravno, koristeći češalj sa širokim zupcima, češljajte kosu od kraja prema temenu sve dok niste sigurni da je potpuno razmršena. Nakon što ste je dobro isprali suzdržite se od češljanja, pa čak i prolaska prstima kroz kosu jer će ovo samo razbiti Vaše lepe kovrdže.

 

Upotreba proizvoda sa sulfatima

Iako stalno ponavljamo da bi trebalo izbegavati sve proizvode koji sadrže sulfate (hemijska supstanca zadužena za pravljenje bogate pene) ovo je naročito važno kada se radi o kovrdžavoj kosi. Sulfati dovode do dehidratacije dlake zbog čega kosa postaje lomljiva. Kada imate kosu koja ima bogatu teksturu trebalo bi da potražite proizvode koji su puni vlage i koji ne skidaju prirodna ulja sa dlake.

 


Nedavno objavljeni članci:

 Call Now Button