Šišanje: Koliko često bi trebalo da posetite frizera u odnosu na frizuru i tip kose koji imate

Koliko često šišati kosu

Šišanje: Koliko često bi trebalo da posetite frizera u odnosu na frizuru i tip kose koji imate

Koliko često bi trebalo da skratite kosu zavisi od zdravlja i stepena oštećenja vaše kose. Iako su rascvetali i oštećeni vrhovi obično prilično vidljivi, sama tekstura vaše kose takođe je veliki pokazatelj da li je došlo vreme za posetu frizeru.Ako osetite da krajevi postaju suvi i lomljivi, možda vašoj kosi ne fali samo vlažnost, već i elastičnost.

Anketa iz 2017. godine kaže da prosečna žena na šišanje ide tri puta godišnje. Ovo može raditi za određene tipove kose, ali ako želite maksimum od svog izgleda, nemojte preskakati redovno šišanje i posete svom frizeru.

Oštećena kosa može se javiti i usled hemijskih tretmana, farbanja, stilizovanja toplotom ili usled oštećenja UV zracima.

Kada govorimo o tome koliko je često potrebno šišanje, pored stepena oštećenja važno je uzeti u obzir i stil frizure koju imate. Bilo da je to kratka kosa, stepenasta, šiške ili kovrdžava kosa… svaki stil zahteva različit vremenski razmak između šišanja kako bi se održao najbolji izgled i zdravlje kose.

Postoji neko opšte pravilo da je neophodno da prođe 8 do 12 nedelja između šišanja. Ovo je uglavnom vezano za zdravu kosu, što se danas dosta retko sreće. Ali baš kao i opšte pravilo koliko često treba da perete kosu i ovo je apsolutno individualno.

Koliko često bi trebalo da skoknete kod svog frizera u odnosu na tip frizure koju imate:

 

Ravne šiške

Iako svojim stilom ovakva frizura odaje utisak svedenosti, ovaj klasični izgled zahteva dosta rada. Da biste zadržali ravne šiške, trebalo bi da ih podrezujete svake druge nedelje.

Ako imate duže šiške na gustoj, tankoj ili čak kovrdžavoj kosi, šiške se mogu skraćivati svake treće nedelje, u zavisnosti od toga koliko brzo raste vaša kosa.

 

Kovrdžava kosa do ramena

Za one koje su obdarene prirodno valovitom ili kovrdžavom kosom, 6 do 12 nedelja između skraćivanja trebalo bi da bude dovoljno ukoliko se ne radi o oštećenoj, farbanoj ili hemijskim tretmanima izmučenoj kosi.

U međuvremenu, najbolje je osigurati vlažnost kose. Kako je kovrdžava, teksturisana kosa obično prirodno nešto suvlja  vodite računa da je optimalno da je perete na oko 2 do 3 dana, ukoliko vam je kosa talasasta, 3 do 7 dana ako imate kovrdžavu kosu i sedam dana ili duže ako su imate tu sreću da imate izuzetno ufrćkanu kosu koja je po pravilu suvlja.

 

Kratki bob

Bilo duži ili kraći bob na svima izgleda drugačije. To zavisi od oblika lica, teksture i boje vaše kose i drugih faktora. Za ovaj stil rast kose nije ono što želite, jer ako kosa raste onda nemate frizuru.

Budući da želite da zadržite taj kratak izgled, stručnjaci preporučuju posetu frizeru i šišanje na svakih 3 do 7 nedelja, u zavisnosti od toga koliko brzo vaša kosa raste. Iako se to može učiniti kao velika obaveza, šišanje je važno za održavanjeforme, kako biste zadržali stil i određenu dužinu koju želite.

Oštri bob

Za oštre bobove jasnim linijama, pravilo koje bi trebalo da sledite što se tiče šišanja je da  na 6 nedelja posećujete svog frizera. Ovaj stil će obično lepo i ravnomerno izrasti i, posle nekoliko nedelja, može se pretvoriti u opušteniji bob.

U zavisnosti od toga koliko vam brzo raste kosa, ovo 6-nedeljno skraćivanje dobro je za većinu tipova kose. Međutim, ako želite da održavate te oštre linije i želite da vam kosa bude kratka na vratu ili ispod ušiju, pomerite zakazano šišanje za nedelju dana dana ranije, odnosno na svakih 5.

 

Dugačka stepenasta kosa

Ah, ti slojevi, na toliko načina možemo da ih nosimo. Za mekši izgled duže kose svakako bi trebalo da bude dovoljno da između šišanja prođe 6 do 8 nedelja. Lepota ovog stila je što deluje tako dobro na svim tipovima kose, ali takođe potpunojedinstveno.

Ravna, kovrdžava i talasasta kosa – na svakoj je pravi izbor. Igranje sa dužinom stepenova pomaže da izgled ostane svež i sjajan je način na koji možete da isprobate različite stilove, a da previše ne odstupite od svog originalnog stila. Čikamo vas da probate stepenastu frizuru ili drugačije stepenovanje. Bilo da se radi o čupavom slojevitom izgledu ili da su linije oštre, iznenadićete se kad budete videli razliku. Ako vam se i kojim slučajem ne dopadne – ionako će izrasti kada dođevreme za sledeće šišanje.

Za one sa tanjom kosom, preskakanje šišanja neće učiniti da vaša kosa izgleda gušće i zato je važno da kod svog frizera odlazite redovno. Ako volite da vam slojevi imaju ravnije ivice, skratite vreme između šišanja na 5 do 6 nedelja.

Ukoliko imate opuštenije slojeve svog frizera trebalo bi da posetite na svakih 6 do 8 nedelja.

 

Farbana ili hemijski tretirana kosa

Sve vrste frizura mogu da uključuju boje ili hemijske tretmane. Zbog toga se vreme za koje bi trebalo da zakažete naredno šišanje određuje na osnovu vrste hemijskog procesa.

Farbana i hemijski tretirana kosa sklonija je oštećenjima, naročito kada dodate stilizovanje visokim temperaturama fena ili presu. Obavezno koristite ulje ili maske za kosu kako biste osigurali da vaša kosa ostane vlažna i zaštićena od krzanja vrhova. Kako biste osigurali uklanjanje oštećenih vrhova neophodno je da redovno posećujete svog frizera.

Takođe, dobro je da povremeno napravite pauzu od hemijskih tretmana, omogućavajući kosi da diše. Ovo je naročito važno ako primetite da vam je kosa dosta oštećena.

Bez obzira na to koji tip kose i kakvu frizuru imate frizerski salon Happy Team je uvek tu za vas. Ukažite nam svoje poverenje, a mi ćemo učiniti sve kako bi vaša kosa bila baš onakva kakvu zalužujete – predivna.

 


Nedavno objavljeni članci:

 Call Now Button