Vesele devedesete polako se vraćaju u modu

Vesele devedesete polako se vraćaju u modu

Vesele devedesete polako se vraćaju u modu

Dobrodošli natrag u vreme kada su mont jakne, platforme i šljašteć detalji bili neizostavan deo svakodnevnog stila. Devedesete godine su oblikovale modu na različite načine, a jedan od najprepoznatljivijih aspekata bio je bez sumnje – frizure. Pridružite nam se u ovoj vožnji kroz vreme dok istražujemo najpopularnije frizure koje su obeležile jedno od najupečatljivijih desetljeća u svetu mode.

1.    Kikice, punđice i šarene gumice

Devedesete su bile doba kada su devojke s ponosom nosile kikice. Ove simpatične, šarene gumene trake koje su se nalazile duž cele kose bile su nezaobilazan deo svakodnevnog stila. Kikice su dolazile u svim bojama i oblicima, stvarajući veseli i razigrani izgled. Gumice su, najčešće, bile šarene, uglavnom drečavih boja. Ne zaboravimo i glavu punu uvezanih punđica koje smo ponosno šetali po gradu.

2.    Rejčel Grin – the one and only

Ne možemo govoriti o popularnim frizurama devedesetih, a da ne spomenemo frizuru „Rejčel Grin“. Ovaj stil koji je postao legendaran, a koji je popularizovala Dženifer Aniston u seriji „Prijatelji“, karakteriše slojevito ošišana kosa s pramenovima oko lica. Frizura Rejčel Grin ostaje jedna od najtraženijih stilova. Nema ko ga nije imao ili poželeo. I danas je vrlo aktuelna i popularna frizura.

3.    Pletenice i perlice

Devedesete su bile doba kada su pletenice postale izuzetno popularne. Devojke su uživale pletući svoju kosu na različite načine, često dodajući šarene perlice i druge ukrase. Ova frizura bila je ne samo praktična već i izraz individualnosti.

4.    Dva plava pramena uz lice

Još jedna frizura koju je popularizovala serija i to „Moj takozvani život“. Rajen, dugokosa vesela devojka donela nam je dva plava pramena uz lice kao vid individualnosti i slobode. I cure sa muzičke scene rado su prigrlile ovaj stil. Danas se ovaj vid šatiranja vratio u modu, ali uz dodatak još nekoliko sitnijih pramenova. Više o ovom tipu frizure koja se zove skandinavsko šatiranje ili face frame možete pročitati ovde.

5.    Grandž stil

U doba grandž muzike, popularne frizure bile su opuštene i pomalo neuredne. Grandž stil često je obuhvatao dugačkukosu, raščupane pramenove i prirodni izgled. I muškarci i žene usvojili su ovaj bezbrižni pristup frizurama, stvarajući izgled koji odražava duh alternative i slobode. Oni koji su u ovom periodu bili mladi sigurno se sećaju stila Kurta Kobejna ili Džereda Leta – kosa do ivice brade, ili nešto duža.

6.    Nakit u kosi

Eksperimentisanje s nakitom u kosi bilo je u punom jeku tokom devedesetih. Minđuše pričvršćene na pramenove kose, provučene kroz kikice ili punđice, raznobojne kopče i ukosnice koje su dodavale izraziti naglasak, bile su nezaobilazan deo frizura tog vremena. Treba li podsećati na čuvene male plastične šnalice u različitim oblicima i raznoraznim bojama za kojima smo svi poludeli kada su se pojavile.

7.    Devojke ošišane „na keca“

Nadahnute stilom Šinejd O’Konor i ohrabrene da počnu da iskazuju svoju individualnost i hrabrost da izgledaju kako žele, devojke u Srbiji uzele su mašinice u ruke i odbacile dugačke kose kao znak slobode, jednakosti i individualnosti. Boja kratke kose često se menjala, „furala“ se blajhana plava, crvena, pa i „obična“ prirodna boja.

I tako, dok se moda neprestano razvija, devedesete ostaju jedno od najupečatljivijih desetljeća u smislu stila. Frizure iz tog razdoblja i dalje nadahnjuju dizajnere i pojedince širom sveta. Ako osećate dozu nostalgije za devedesetim godinama, razmislite o osvežavanju svog stila uz neki od ovih kultnih izgleda. Ove frizure nisu samo deo prošlosti; one su i deo nas, podsećajući nas na bezbrižne dane i jedinstveni duh tog vremena.

Zbog toga, ukoliko ste nostalgični svratite do nas da obnovimo duh tog vremena i isfriziramo Vas na „devedesete“.


 

Nedavno objavljeni članci:Call Now Button