Da li boje za kosu mogu izazvati gubitak kose ili proređivanje?

Da li boje za kosu mogu izazvati gubitak kose ili proređivanje?

Da li boje za kosu mogu izazvati gubitak kose ili proređivanje?

Svi želimo da izbegnemo proređivanje kose koliko god je to moguće, zar ne! Kada razmišljate o tome šta bi mogao biti potencijalni uzrok gubitka ili proređivanja kose, verovatno vam na pamet može pasti boja za kosu.

Da, boja za kosu sadrži različite hemijske agense i neki od njih mogu oslabiti vlasi kose. Međutim, da li to znači da boja za kosu izaziva proređivanje ili gubitak kose?

Hajde da dublje istražimo odgovore koji se tiču boja za kosu i raščistimo nedoumice u vezi sa tim da li boje za kosu mogu izazvati gubitak ili proređivanje kose.

Postoji nekoliko stvari koje je ovde potrebno imati na umu.

Prvo, nisu sve boje za kosu i nijanse iste. Sredstva za posvetljivanje poput izbeljivača sadrže peroksid u visokim nivoima.

Drugo, postoje i različite vrste gubitka kose. Ovde spadaju opadanje kose, lomljenje kose i usporavanje rasta.

Koje vrste boja boja za kosu postoje?

Ako razmišljate o bojenju kose kako biste promenili stil ili prekrili sede vlasi, postoje razne mogućnosti. Najčešće vrste boja za kosu su:

  • Privremena boja za kosu
  • Polutrajna boja za kosu
  • Polu-trajna boja za kosu
  • Trajna boja za kosu
  • Izbeljivači za kosu i sredstva za posvetljivanje

Privremena boja za kosu je boja koja se može naneti i potpuno isprati jer samo prekriva vlasi kose umesto što prodire u njih. Ona je namenjena da se ispere posle jednog pranja šamponom. Privremene boje za kosu najčešće se koriste za jednokratne događaje poput žurke ili Noći veštica.

Polutrajna boja za kosu trajaće otprilike pet do deset pranja šamponom. Polutrajne boje za kosu su pogodne za ljude koji eksperimentišu sa bojom kose ili žele češće da je menjaju.

Polu-trajna boja je namenjena da traje 30 pranja šamponom i najčešća je boja za kosu. Sa 30 pranja, boja će ostati istinska u svojoj namenjenoj nijansi duže u poređenju sa privremenim i polutrajnim bojama.

Trajna boja za kosu se ne ispira, ali će vremenom izbledeti. Trajna boja će verovatno trajati oko pola godinepre nego što bude potrebno popraviti je.

Da li boja za kosu izaziva gubitak kose?

Nažalost, oštećenje kose prilikom farbanja je često neizbežno, ali stepen oštećenja zavisi od mnogo faktora. Prirodna boja vaše kose može biti sklonija manjem ili većem oštećenju kose, kao i tip vaše kose.

Tanke i slabe vlasi kose mogu biti oslabljene procesom bojenja kose. To je zato što su tanke vlasi često napravljene od manje proteina, što ih čini podložnijima lomljenju.

Veća udaljenost između prirodne boje kose i željenog izgleda takođe povećava stepen oštećenja koje boja za kosu može izazvati. Prelazak sa tamne kose na svetlu nijansu zahtevaće vodonik peroksid.

Frizeri obično koriste vodonik peroksid kao sredstvo za posvetljivanje kose kako bi se nanošenjem boje dobila baš ona nijansa koju želite. Međutim, izbeljivači i sredstva za posvetljivanje oštećuju kutikulu kose i prodiru u vlas kose kako bi uticali na veze unutar nje. Preterana upotreba izbeljivača za kosu može oslabiti kosu, dovodeći do oštećenja, lomljenja i proređivanja.

Nuspojave bojenja za kose

Boja za kosu je privlačan i jednostavan način za promenu boje kose ili prekrivanje sede kose. Međutim, kao i sa svim stvarima vezanim za kosu, važno je razmotriti moguće nuspojave i kako će vaša kosa reagovati na određene proizvode.

Ako razmišljate o poseti salonu kako biste promenili boju kose, važno je da znate stanje vaše kose. Dodavanje boje za kosu u ovu jednačinu može promeniti strukturu i zdravlje vlasi kose.

Boja za kosu će oštetiti lipide i proteine vlasi kose, koji su važan deo kvaliteta zdravlja kose. Sa promenom strukture kose, vlasi postaju podložnije lomljenju, čineći kosu sklonijom proređivanju i gubitku.

Čak i odabir prirodne opcije za farbanje kose može oštetiti vlasi. Imajući sve ovo na umu, možda se pitate da li postoje mogućnosti za boje za kosu koje neće izazvati toliko oštećenja.

Kako što bezbednije obojiti kosu?

Postoji nekoliko načina da započnete svoje putovanje sa bojenjem kose na pravi način. Iako hemikalije u bojama za kosu mogu izazvati oštećenja i proređivanje kose, sve zavisi od tehnike.

Najbolji način da započnete sa bojenjem kose je da posetite frizerski salon. Naime, profesionalni frizeri imaju pristup mnogim proizvodima koji se ne mogu naći na slobodnom tržištu. Pored toga, poseduju i znanje kako postići željenu nijansu i pružiti vam sve potrebne savete za održavanje i negu kose.

Boje za kosu možete kupiti i u prodavnicama ukoliko želite da rizikujete i sami se ofarbate. U tom slučaju, pažljivo pratite uputsva sa pakovanja. Nemojte ostavljati boju za kosu duže nego što je naznačeno. Takođe, nemojte mešati proizvode za bojenje već se držite jednog određenog brenda i nijanse. Dobro isperite kosu i teme kada završite, pazeći da izbegnete da voda ili boja teče niz lice.

Ne zaboravite da nosite rukavice – boja za kosu će ostaviti fleke na bilo čemu što dođe u kontakt sa njom što je porozno. Ako primetite bilo kakve promene u strukturi vaše kose koje ukazuju na oštećenje, poput lepljive teksture, više opadanja kose ili iscepanih krajeva, vreme je da se ostavite boja za kosu.

Takođe, dubinsko kondicioniranje je veoma važno za podršku zdravlju vaše kose nakon bojenja pa ne zaboravite da koristite kvalitetne kondicionere.

Očuvanje boje kose

Kada razmatrate proizvode za negu kose koji čuvaju boju, takođe je važno da pronađete proizvode koji odgovaraju vama. Starenje kose zahteva posebne mere opreza zbog njene sklonosti lomljenju – ponekad, boja za kosu može dodati toj zabrinutosti i tu su saveti profesionalnog frizera od nemerljivog značaja.

Dakle, boja za kosu, izbeljivači, sredstva za posvetljivanje i boje mogu izazvati gubitak kose ili proređivanje zbog lomljenja i oštećenja. Zato je neophodno da farbanju kose pristupimo sa oprezom i da znamo da postoje mnoge opcije za smanjenje štete.


 

Nedavno objavljeni članci:Call Now Button