Prirodni načini kako da vam kosa brže raste i bude jaka

Prirodni načini kako da vam kosa brže raste i bude jaka

Prirodni načini kako da vam kosa brže raste i bude jaka

Puštanje kose ponekad može delovati kao beskonačna igra čekanja i strpljenja. Iako je kosa tkivo koje u organizmu najbrže raste, ona se mesečno, u proseku, produži tek za 0,5 do 1,7 centimetara.

Normalno je da dnevno ostanete bez 50 do 100 vlasi. Ukoliko mislite da je rast Vaše kose usporen, donosimo Vam 10 saveta kako da ubrzate rast kose i poboljšate njen kvalitet.

Redovno se šišajte

Iako Vam može delovati paradoksalno da kosa brže raste ako se skraćuje, zapravo nije. Ukoliko želite dugačku zdravu kosu, morate redovno posećivati svog frizera i šišati se. Skraćivanje kose, samo po sebi, neće izazvati brži rast kose. Na ovaj način oslobađate se iskrzalih krajeva. Tako vam kosa stalno ostaje zdrava umesto da je ne šišate i da onda odjednom morate mnogo da odsečete jer je iskrzana, izlomljena i suva.

Pravilno se hranite

Dugačka i jaka kosa nije samo posledica stvari koje stavljate na nju, već i hrane i pića koja unostite. Kosu morate da hranite iznutra. A šta je potrebno da jedete? Kako nutricionista savetuje, trebalo bi da unosite hranu bogatu proteinima (kao što je meso, riba, pečurke, mahunarke, žitarice od celog zrna i orašasti plodovi). Osobe koje ne unose dovoljno proteina gube kosu češće i više od onih koji ih konzumiraju u dovoljnoj količini. Pored toga, popularne „detoksikacije“ vrlo su loša stvar za Vašu kosu jer se smanjen (a ponekad i nepostojeć) unos adekvatnih nutrijenata koji su kosi i telu potrebni.

Dodajte vitamine koji su dobri za kosu

Ukoliko ishranom ne unosite dovoljno vitamina koji su neophodni za rast i kvalitet Vaše kose, uzimanje suplemenata može biti blagodetno po vlasište. U apoteci ili drogeriji možete potražiti preparate na kojima je naznačeno da su za kosu, kožu i nokte. Tu se nalaze važni vitamini kao što je biotin, vitamin C, vitamini B kompleksa i drugi vitamini i minerali koji pogoduju kvalitetu kose.

Vitamini i minerali koji su važni za rast i zdravlje dlake su:

  • Vitamin A
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Cink
  • Gvožđe
  • Omega 3 masne kiseline i drugi.

Manje šampona, a više hidratacije

Koliko često koristite šampon pri pranju kose obrnuto je proporcionalno kvalitetom Vaše dlake. Pranjem 2 – 3 puta nedeljno omogućavate da prirodna ulja koja proizvodi skalp prodru u kosu. Na taj način omogućava se hidratacija i ishrana vlasi. Upotreba dubokih pakovanja i maski za kosu pomaže sprečavanju oštećenja tokom češljanja i hrane dlaku.

Izbegavajte blanš

Iako platinastoplava boja deluje sjajno, ona može stajati između Vas i dugačke zdrave kose. Kada se blanšom uništi kutikula dlake, vlas se lakše lomi i kida. Što manje agresivnih hemijskih tretmana to zdravija i duža kosa.

Izbegavajte da kosu previše stilizujete toplotom

Prekinite da previše stilizujete svoju kosu. Ukoliko morate da upotrebite toplotu, smanjite temperaturu i obavezno koristite preparate za zaštitu od toplote. U suprotnom rizikujete da Vam se kosa ošteti i ispuca.

Redovno se češljajte

Odlazak na spavanje neočešljane kose može biti veliko iskušenje kada ste umorni. Međutim, čak i nekoliko poteza najboljom četkom za Vaš tip kose ima blagodetno dejstvo na Vašu kosu i skalp. Važno je da izmasirate i teme kako bi se poboljšala cirkulacija koja je važna i za kožu glave i za sam kvalitet i rast kose.

Ne perite kosu vrelom vodom

Vruća voda može dovesti do dehidratacije kože, ali i kose. Kada perete kosu, poželjno je da malo smanjite temperaturu i posvetite se malo više skalpu. Masirajte kožu glave kružnim pokretima dok je šamponirate kako biste dubinski oprali kosu i stimulisali cirkulaciju. Ubrzo ćete primetiti koliko Vam je koža glave zahvalna.

Zaštitite kosu od fizičkih oštećenja

Kosa je najpodložnija oštećenjima kada je mokra. Zbog toga je bolje da je dobro očešljate pre pranja. Ukoliko morate da se očešljate dok Vam je kosa mokra, prvo nanesite kvalitetan regenerator koji se ne ispira. Potom se očešljajte češljem širokih zubaca ili specijalizovanom četkom za raščešljavanje. Češljanje počnite od krajeva, polako i nežno, potom se pomerajte ka temenu.

Spavajte na svilenom jastuku

Spavanje na jastuku u svilenoj jastučnici, smanjuje se oštećenje kose dok se noću okrećete i pomerate. Svila smanjuje upetljvanje kose i njeno lomljenje. Što manje oštećenja kose – to će ona biti duža i zdravija.


Nedavno objavljeni članci:

 Call Now Button