5 stvari koje Vaša kosa pokušava da vam kaže o vašem zdravlju

5 stvari koje Vaša kosa pokušava da vam kaže o vašem zdravlju

5 stvari koje Vaša kosa pokušava da vam kaže o vašem zdravlju

Da li ste znali da su kvalitet, tekstura, boja i izgled vaše kose u direktnoj vezi sa vašim fizičkim i emocionalnim (ne)blagostanjem?

Kosa može biti oštećena na različite načine – od sunca, toplote, hemikalija, suvog vazduha, zbog loše ishrane… Naravno, ukoliko primetite da Vaša kosa nije kao pre, uvek je najbolje da se prvo posavetujete sa svojim frizerom. Od osobe koja redovno brine o Vašoj kosi niko ne zna bolje. Ona će odmah uvideti da li je potrebno promeniti šampon ili je možda vreme da posetite lekara. A možda je samo vreme da promenite ishranu.

Donosimo Vam pet stvari koje vam kosa govori o vašem zdravlju:

1. Stres – kosin neprijatelj broj jedan

Svi znamo da stres nije dobar za naš organizam. Međutim, da li ste znali da on ne utiče samo psihološki na Vas, već se itekako može odraziti i na Vašu spoljašnjost. Ne, ne mislimo samo na one „dražesne“ tamne vrećice oko očiju koje ste zaradili tako što ste celu noć bili budni. Par dodatnih sati sna i one će nestati. Ali kosa! To je već nešto drugo. Stres bukvalno može uticati ne samo na stanje i izgled vaše kose, već i na njen rast. Tako da ako ste primetili da su se Vaše lokne opustile, da im nedostaje živosti i elastičnosti – postoji mogućnost da Vam telo poručuje da usporite.

Pa, kako stres utiče na vašu kosu?

Iznenadni, teški ili produženi stres može prouzrokovati stanje takozvanog stresogenog opadanja kose. To znači da će vaša kosa prerano ući u fazu odmora i tamo ostati duže. Tokom ovog perioda ona ne raste.

Ukratko, vaša kosa se ne regenerišu zbog čega dlaka postaje krta i puca. Ovo stanje najčešće je privremeno. Čim nestane stresa i kosa će se vratiti. Važno je samo da u ovom periodu ne preskačete redovan odlazak kod svog frizera. Pored toga što je duboka masaža temena blagodetna za kosu, i sam ritual dovodi do opuštanja i borbe protiv stresa. Potrebno je biti uporan i kosa će ponovo izrasti.  Samo ne paničite jer tako možete povećati nivo stresa i ući u začarani krug.

Ukoliko ste pod jako velikim stresom možda je dobro da razvijete dobar sistem podrške i, ako je potrebno, posetite lekara, naročito ako primetite da Vam je sve teže da se nosite sa stresom.

2. Potrebna Vam je zaštita od sunca ili kapa

Iako ispijanje hladne limunade dok uživate na suncu zvuči potpuno fenomenalno, možda bi bilo dobro da imate i šešir koji možete da naherite.

Pretpostavljamo da niste znali da i Vaša kosa može da izgori? Dobro, ne bukvalno da dobije opekotine (iako koža glave svakako može), ali oštećenje koje sunce može da napravi jednako je loše za vašu kosu kako i za vašu kožu.

Glavni znaci kose koju je oštetilo sunce uključuju;

 • gubitak boje
 • guva i lomljiva kosa
 • ispucali krajevi
 • tanka dlaka
 • izlomljena kosa

Vaša kosa može postati nemoguća za oblikovanje – ako je uvijete lokne se brzo opuste, a ako je ispravite ona posle nekog vremena deluje kao da nije ni fenirana. Srećom, postoji mnogo načina pomoću kojih možete pobediti vrućinu i sačuvati kosu.

Evo najboljih načina za popravljanje kose oštećene suncem:

 • isperite kosu hladnom vodom
 • koristite šampon i regenerator bez sulfata
 • koristite hidratantne maske za kosu
 • redovno se šišajte
 • operite kosu nakon plivanja
 • hidrirajte kosu kokosovim uljem ili Aloe Verom

3. Imate podležeći zdravstveni problem

Zdravlje vaše kose ne zavisi samo od vašeg opšteg stanja i blagostanja, već može i da ukaže na postojanje nekog podležećeg zdravstvenog problema. Ovo se naročito često sreće kod žena. Ovakva zdravstvena stanja posledično mogu dovesti i do različitih problema sa kosom i koji mogu varirati od gubitka kose, opadanja, njenog pucanja, abnormalnog rasta, opuštenosti i mnogih drugih.

Najčešći medicinski uzrok gubitka kose kod žena su oboljenja štitaste žlezde. Hiper (preaktivan) i hipo (smanjena aktivnost) tiroidizam uzrokuju gubitak kose i njeno proređivanje.

Ostala medicinska stanja koja mogu izazvati probleme sa kosom su:

 • lupus
 • alopecija
 • poremećaji u ishrani
 • sindrom policističnih jajnika
 • trichotilomanija (neoubuzdana potreba da se čupka svoja kosa)

I dok se lečite od podležećeg zdravstvenog problema, vašoj kosi svakako treba vratiti stari sjaj. Najbolji put do toga je odlazak kod frizera kako bi se kosa što pre oporavila i ponovo bila bujna i sjajna.

4. Deficit u ishrani

Da li ste počeli da sedite daleko pre vremena? Opustile su se Vaše divne kovrdže? Možda Vam kosa raste vrlo sporo? Sve ovo može ukazivati na postojanje nekog nutritivnog deficita.

Glavni nedostaci u ishrani koji utiču na našu kosu su vitamin B12, biotin i gvožđe.

Nedostatak vitamina B12 može uzrokovati da vaša kosa prerano dobije srebrnastu nijansu, ali to se takođe može pripisati stresu, ali i dobroj staroj genetici. Da biste povećali nivo vitamina B12, u ishranu bi bilo dobro da uvedete više crvenog mesa, jaja i mlečnih proizvoda. Ako ste vegan / vegetarijanac, obroku možete dodati hranjivi kvasac, jesti šitake pečurke, nori, mleko, sokove i žitarice obogaćene vitaminom B12. Ovaj vitamin možete uzimati i kao suplement.

Biotin je gradivna komponenta koja je važna za zdrav rast kose koji pomaže u izgradnji proteina.

Nedostatak gvožđa je verovatno najčešći uzrok čupave naelektrisane kose. Gvožđe prenosi kiseonik do korena vaše kose iomogućava mu da se nahrani.

Postoje brojni izvori ovog elementa. Jedite više nemasnog mesa i zelenog lisnatog povrća, kao i pasulj i mahunarke. Ako vam i dalje nedostaje gvožđa, opet postoji i opcija suplementacije.

5. Treba da promenite način ishrane

Iako mislite je količina kafe koju popijete svakog dana ok, vašoj kosi zapravo ona ne godi. Kao što je gore pomenuto, nutritivni deficiti Vašu kosu mogu pretvoriti u slamu. Zbog toga je važno da dok hranite lice i telo, hranite i kosu.Najbolje bi bilo da Vaša iskrana sadrži mikro i makroelemente koji sadrže gradivne komponente od kojih ćete imati zdravu i sjajnu kosu. Stogs, ako je vaša kosa pomalo „pala u nesvest“ možda je vreme da preispitate svoju ishranu.

A koja je hrana najbolja za zdravlje kose?

Ishrana sa malo ili nimalo rafinisanog šećera, a visokim sadržajem nerafinisanih ugljenih hidrata uz umeren unosom proteina najbolje je gorivo za zdravu kosu.

Na primer:

 • masna riba, poput lososa
 • spanać
 • citrusno voće
 • jaja
 • orasi i semenke
 • posno meso
 • tofu i tempeh
 • pasulj i mahunarke
 • zeleno lisnato povrće
 • leguminoze


Call Now Button