7 saveta za održavanje kovrdžave kose

7 saveta za održavanje kovrdžave kose

7 saveta za održavanje kovrdžave kose

Svako ko ima kovrdžavu kosu mnogo puta čuo je rečenicu:“Tvoja kosa je toliko lepa, baš bih volela da je i moja takva.“ To zvuči kao veoma lep kompliment, ali kovrdžave devojke znaju koliko je teško imati uredne lokne. Uvojci mogu da budu nepredvidivi, neposlušni i van kontrole. Razlika između borbe sa kovrdžama i ljubavi prema njima leži u nezi kose.

Ukoliko budete pratili ove savete sigurni smo da će Vaši uvojci uvek biti lepi, negovani i mamiti uzdahe.

Uvek češljajte kosu od vrhova ka temenu

Raspetljavanje kose od krajeva ka naviše omogućava Vam da nežno razmrsite svako upetljano mesto. Savetujemo Vam da uvek koristite češalj sa širokim zupcima kako biste najbolje negovali kovrdžavu kosu. Ovaj tip kose je najkrhkiji i svaka lokna je potencijalno mesto koje se može oštetiti. Češalj sa širokim zupcima najnežnije razdvaja uvojke.

Redovno se šišajte kako biste izbegli ispucale krajeve

Kovrdžava kosa je zahtevna i bilo bi najbolje da pustite profesionalca u kojeg imate poverenja da se njome bavi i neguje je na pravi način. Znajte da ispucali krajevi uvek znače ono „puf“ na glavi koje nikako ne želite. Zbog toga se preporučuje da se oni koji imaju kovdžavu kosu šišaju minimum jednom u šest do osam nedelja.

Pravite koktele od proizvoda za kosu

Pravljenje koktela od proizvoda za kosu zapravo je mešanje dva ili više proizvoda kako biste ih „smućkali“ da odgovaraju Vašim potrebama. Najbolje je da se posavetujete sa svojim frizerom koji su proizvodi najbolji za Vaš tip kose i za njene potrebe. Na ovaj način dobićete definisane hidrirane lokne bez da su suve ili „krckave“.

Koristite difuzer kako biste dodali teksturu kosi i istakli lokne

Ukoliko ne upotrebljavate difuzer na fenu onda zaista mnogo propuštate. Ovaj dodatak može Vam pomoći da ujednačite kovrdže i kosi dodate volumen.

Kako se koristi difuzer: Kada operete kosu osušite je peškirom od mikrofibera i to gnječeći je. Nemojte je trljati niti uvijati u turban. Nanesite sredstvo koje štiti od toplote, kao i ostale proizvode koje koristite za lokne. Ubacite kosu u nastavak i sušite. Ponovite dok ne dobijete divne definisane uvojke. Kosa ne mora da bude skroz suva, lokne možete pustiti da se dosuše na vazduhu.

Redovno negujte i kožu glave

Kako biste nahranili koren kose morate ga negovati. Za ovo je najbolje koristiti ulje (arganovo, kokosovo, maslinovo, brahmi…), a može se dodati i jaje, majonez ili marokanska crvena glina u prahu. Ulje ili smesu treba utrljati u kožu glave, pa onda i u ostatak kose. Možete staviti kapu za kupanje, pa onda peškir kako bi toplota pospešila apsorpciju hranjivih materija. Pored ovoga možete i jednom nedeljno staviti pakovanje za kovrdžavu kosu i ostaviti da deluje. Ona će dodati vlažnost kovrdžavoj kosi koja je poznata po tome što stalno vapi za hidratacijom.

Gužvanje

Gužvanje, gužvanje, gužvanje! Ovo je ključ lepih lokni i volumena. Već smo rekli da bi kosu trebalo prvo nagužvati peškirom i tako je prosušiti. Nakon toga možete prebaciti kosu preko glave i opet je izgužvati. Na ovaj način dobićete volumen i lepo definisane lokne.

Hladno ispiranje

Nakon što ste oprali kosu isperite je hladnom vodom kako biste joj pomogli da se zatvori kutikula i tako sprečili efekat metle (svi mi kovrdžavi znamo šta ovo znači). Ukoliko ste naneli i hidrantnu masku učinkovitost će biti još bolja.

 


Nedavno objavljeni članci:

 Call Now Button