Kiša (ne)prijatelj vaše kose

Kiša (ne)prijatelj vaše kose

Nije nikakva tajna da kiša nije saveznik dobre frizure. Dovoljno je da samo malo “prokaplje” i lepa, uredna kosa pretvara se u pravi dar-mar. Još kada je u pitanju kovrdžava kosa – stvari postaju baš čupave.

A da li ste se zapitali zašto? Kakva je to “zavada” koja vlada između kiše i kose?

 

Struktura kose

Svaka vlas kose sastoji se od dugačkih nizova proteina po imenu keratin. Ovi proteini međusobno formiraju dve vrste veza:

  1. trajnu vezu – ona čini da kosa bude ravna
  2. slabu vezu – ona je privremenija i stvara se svaki put kada se mokra kosa suši i utiče na stvaranje lokni.

Povećanjem vlažnosti vazduha dolazi do podsticanja formiranja ovih slabih veza, a samim tim se dešava i da kosa počne da se lokna i “čupavi”. Bez obzira na to kakav je vaš prirodni tip kose – ravna, talasasta ili kovrdžava, vlaga u vazduhu će neminovno uticati na nju.

Kako bi se umanjilo ovo dejstvo koje kiša ima na našu kosu, potrebno je zaštiti kutikulu, odnosno spoljni, zaštitni deo vlasi kose. Tako će vaša frizura biti manje podložna neativnom dejstvu kiše i vlage.

 

Koje je rešenje?

Za svaki tip kose rešenje za kišu je različito i uopšteni saveti, vrlo verovatno, neće dati pozitivne rezultate kod svake osobe. Zapravo, najbolja opcija je da profesionalci analiziraju vašu kosu i u zavisnosti od njenog stanja vam pruže najbolji tretman kakav zaslužujete.

Od preporuke koja vrsta regeneratora, kreme ili spreja za kosu je prava za vas, do adekvatnog šišanja i feniranja kose, sve možete dobiti u frizerskom salonu Happy Team.

Znajte da je ponekad najbolje da, umesto da se borite protiv lokni koje vam kiša pravi, to iskoristite u svoju korist. Naglasite ih pravim feniranjem, postignite novi izgled kojim ćete prkosti kiši i vlažnom vremenu i budite u top izdanju ma kakve vremenske prilike bile.

 


Nedavno objavljeni članci:

 Call Now Button