Najbolje frizure za Vaš oblik lica – samo za ŽENE

Najbolje frizure za Vaš oblik lica – samo za ŽENE

Najbolje frizure za Vaš oblik lica – samo za ŽENE

Kad treba da imate dobru frizuru ili ste spremni za promenu, najbitnije je da frizuru prilagodite obliku svog lica. Čak i da odaberete najlepšu formu na svetu, ukoliko ne odgovara obliku Vašeg lica, ostaćete razočarani. A potrebno je dosta vremena da Vam kosa poraste kad ste je već odsekli, a nezadovoljni ste. Ta situacija je izuzetno neprijatna i frustrirajuća. Zbog toga, pre nego što se odlučite za novi trend, proverite sa svojim frizerom od poverenja, da li ta frizura odgovara Vašem obliku lica.

Pravilno šišanje istaći će Vašu lepotu i pružiti Vam samopouzdanje.

Koji je moj oblik lica?

Pre nego što otkrijete koji je najbolji stil za Vas, morate da ustanovite kakav je Vaš oblik lica. Da biste to učinili vežite kosu (ukoliko je dugačka, ako nije samo je sklonite sa lica), okrenite kameru prema sebi i slikajte se. Potom izvucite linije oko lica i vidite koji oblik ima. Drugi način je da upotrebite neku od aplikacija za utvrđivanje oblika lica.

Treći način je da izmerite svoje lice. U ovom slučaju, pratite sledeće parametre:

  • Dužina lica: izmerite od vrha linije kose do najnižeg dela svoje brade
  • Širina čela: razdaljina, preko sredine čela, bočno od linije kose do linije kose
  • Širina jagodičnih kostiju: napipajte najvišu tačku jagodičnih kostiju i izmerite udaljenost
  • Širina donje vilice: izmerite od mesta ispod uha do centra brade i pomnožite sa dva.

Sada kada ste izmerili lice, vreme je da ustanovite kojeg je oblika i da odaberete pravu frizuru za sebe.

Trouglast oblik lica

Visoke jagodice i uzana donja vilica primarne su odlike trouglastog oblika lica. Zbog toga će širina čela i jagodica biti veća, a brade manja.

Najbolje ženske frizure koje pristaju za ovaj tip lica su stepeni koji se završavaju u nivou očiju, jagodičnih kostiju ili ključne kosti, stepenast piksi ili kratka kosa sa šiškama sa strane. Izbegavajte ravan bob jer naglašava Vašu vilicu. Takođe, nemojte nositi dugačke šiške.

Okrugao oblik lica

Karakteristike ovog oblika lica su zaobljena linija kose i brada, a širina i dužina lica su jednake.

Za dame je najbolje da imaju dugačke stepenove koji počinju od nivoa donje vilice. Kako biste izdužili lice, možete dodati kraće stepenove sa strane koji se završavaju u nivou očiju.  Od kraćih frizura najbolji je neuredan piksi.

Izbegavajte bob, jednaku dužinu i velike kovrdže jer mogu dodatno za zaokrugle Vaše lice.

Četvrtast oblik lica

Imate ovaj tip lica ukoliko su Vaše čelo, jagodične kosti i linija donje vilice iste širine. Iako su proporcije lica slične okruglom tipu, struktura je nešto uglastija i manje zaobljena. Zbog ovoga je važno da odaberete frizuru koja će umekšati ove jake linije.

Frizure koje su dobre za četvrtast tip lica su dugačka kosa sa razdeljkom na stranu, ili sa mekim stepenovima. Od kraćih frizura ovom tipu odgovara kratak slojevit bob uz šiške na stranu koje će premestiti pažnju sa linije vilice na jagodične kosti.

Ovalni tip lica

Ovo je kombinacija okruglog i četvrtastog tipa. Širina čela je manja od razmaka između jagodičnih kostiju, a lice je duže nego što je široko. Ovaj oblik lica je najzahvalniji jer mu pristaju mnoge frizure.

Dame, ukoliko želite stil koji će Vas izdvojiti, odlučite se ili za dugačku ili za kratku kosu.

Ukoliko volite kratku kosu, za Vas je savršen ravan bob ili malo duži bob uz blage stepenove.

Ako ste pre za dugačku kosu onda odaberite minimum slojeva ili ukovrdžajte kosu.

Dijamantski oblik lica

Ovaj oblik lica je malo uglastija verzija ovalnog tipa lica. Obično su jagodične kosti visoke i jake, a razmak između njih je nešto veći od dužine čela. Brada je uža i špicastija.

Žene sa ovim oblikom lica trebalo bi da biraju frizuru koja će umekšati  oštre uglove lica i izbalansirati jagodice. Za mekši izgled uzmite u obzir srednje ili duže stepene uz duboki razdeljak sa strane. Ukoliko želite da proširite izgled svoje brade, bob dužine do donje vilice će najbolje pomoći u ovome. Ne zaboravite ni na rep koji će istaći Vaše jagodice, a istovremeno vizualno proširiti čelo.

Pravougaoni oblik lica

Ukoliko je dužina Vašeg lica veća od širine imate pravougaoni tip lica. Čelo, jagodične kosti i vilica su jednako razmaknuti. Frizure za ovaj tip lica imaju ulogu da umekšaju oštar izgled brade i čela, a da dodatno ne izduže lice. Meka stepenasta frizura može naglasiti jagodične kosti i da zamaskira uglove lica. Međutim, morate voditi računa da Vam kosa ne bude predugačka jer ovakve frizure mogu dodatno izdužiti Vaše lice.

Dame, ukoliko volite dugačku kosu stilizujte je feniranjem na talase ili kovrdže jer će ove frizure dodati horizontalni volumen i umekšati uglove lica. Možete nositi meke i romantične punđe. Ako volite šiške, najbolje će Vam stajati mekani kraći pramenovi koji će uokviriti Vaše lice ili zavesa šiške. Izbegavajte ravno sečene šiške.

 

Srcast oblik lica

Prepoznaćete lako da li imate ovakvo lice po tome što je čelo šire od linije donje vilice, jagodice su šire od čela, a brada je uska i jakog vrha. Da pojednostavimo, gornji deo lica je širok, dok se donji sužava sve do vrha brade dajući srcast izgled. Frizura bi trebalo da smanji veliko čelo, a poveća donji deo lica. Frizuru možete kombinovati sa loknama koje počinju ispod uha. Piksi sa razdeljkom na stranu uz teksturisane krajeve sjajan je izbor za ovaj oblik lica. Duži bob dodaće punoći oko donje vilice.

 

Foto: davidwolfe.com
 


Nedavno objavljeni članci:

 Call Now Button