Od kratke do dugačke kose: kako da preživite fazu prelazne dužine

Od kratke do dugačke kose: kako da preživite fazu prelazne dužine

Od kratke do dugačke kose: kako da preživite fazu prelazne dužine

Često se susrećemo sa problemom prelaženja iz kratke kose u dugačku. Nećemo da lažemo, proces nije lak. Može biti zamoran, postoje periodi u kojima ćete nebrojeno puta poželeti da ponovo odsečete kosu i kada će Vam biti dosta šnalica, rajfova i gumica. No, ne brinite se. To su sve faze koje će, kada prođu i kada Vam kosa izraste, predstavljati samo malu neprijatnost koju ste doživeli na putu ka dugačkoj, lepoj i zdravoj kosi.

Ali kako to sve da prevaziđete? Uz 7 saveta pomoći ćemo Vam da prevaziđete faze i zamke koje tranzicija iz kratke u dugačku kosu nosi sa sobom.

1.    Prelazne dužine

Kako Vaša kosa raste i kako prelazi iz kratke u dugačku, ona mora proći kroz različite faze međudužine. Ovi periodi mogu biti vrlo frustrirajući jer kosa nije dovoljno kratka da bi se imala frizura koju je lako stilizovati, ali ni dovoljno dugačka da bi mogla biti uredna sama po sebi. Tokom ovog vremena kosa Vam može biti neposlušna, nejednake dužine uz čuperke tu i tamo. Može Vam se činiti da ovaj period traje čitavu večnost. Ne brinite se, i on će proći. Samo izdržite još malo. Zapamtite da je dugačka kosa ono što želite i da je ova faza standardni deo celog procesa.

2.    Prihvatite akcesoare za kosu i stilizatore

Kada morate da ukrotite nemirnu kosu šnalice, rajfovi i ostali akcesoari postaju Vaši najbolji prijatelji. Eksperimentišite sa trakama za kosu, šnalicama, tankim gumicama ili rajfovima kako biste stilizovali kosu van kontrole.

Stilizatori kao što su ispravljači ili uvijači kose mogu Vam pomoći da neposlušne pramenove dovedete u red i da imate definisaniju frizuru. Pored toga, postoje i sprejevi za postizanje volumena kojim možete napraviti lagane talase u kosi kao da ste upravo došli sa plaže.

3.    Eksperimentišite sa različitim frizurama

U nekom trenutku kosa će Vam biti dovoljno dugačka da ćete moći da je vežete (dobro, možda ne svu, nego neke njene delove). Preporučujemo Vam da se poigrate i probate punđice, repiće, pletenice kako biste obuzdali kosu. Pored toga, akcesoari kao što su marame, šeširi i kačketi mogu da skrenu pažnju da prelazne dužine, a Vi možete uživati u svojim aktivnostima bez bojazni da će Vam pramenovi istrčati i napraviti oblak oko glave. Možete vezati šal u retro stilu poput velikih holivudskih diva i zasigurno nećete ostati nezapaženi.

4.    Zatražite profesionalnu pomoć

Tokom ovih faza važno je redovno posećivati frizera. Iako deluje da, ako stalno kratite kosu ona nikada neće porasti i prelazni period će trajati zauvek, to nije istina. Veoma je važno da redovno posećujete frizera koji zna kako da stilizuje kosu koja se pušta. Minimalnim intervencijama kosa ostaje zdrava i imaće neku formu. Ukoliko je samo pustite da stihijski raste rizikujete da, kada ona zaista poraste i postane dugačka, bude oštećena i iskrzala i da ćete morati da se ošišate mnogo više nego što biste voleli ili ste planirali. Zdrava kosa je lepa kosa kolika god da joj je dužina. Zato redovno idite kov frizera i ne brinite se.

5.    Igrajte se sa pozicijom razdeljka

Ovo je prava prilika da isprobate nove stvari. Možda nešto toliko prosto kao što je prebacivanje razdeljka sa sredine na stranu može Vašoj kosi dati potpuno novu dimenziju. Kosu možete i zalizati ili raščupaviti, razdeljak može biti na sredini, sa strane, dublje na strani, šiške možete „terati“ na stranu, napred ili pozadi. Igrajte se i eksperimentišite.

6.    Pramenovi i nova boja kose

Dok puštate kosu ne preporučujemo da joj drastično menjate boju. Kosa se može oštetiti što može produžiti vreme ostajanja u prelaznoj dužini, dakle, pakao se nastavlja. Najbolje bi bilo da se, dok čekate da Vam kosa poraste, prefarbate u neku prirodnu nijansu koju možete obogatiti diskretnim pramenovima.

Molimo Vas da se ne farbate sami niti kod nestručnih osoba jer to, iako u datom trenutku deluje kao povoljnija opcija, dugoročno Vas može koštati i kose i novca. Predajte se u ruke profesionalcima koloristima koji znaju kako da štetna dejstva farbe svedu na minimum.

7.    Profesionalna nega kose

Ne možemo dovoljno puta istaći koliko je važna profesionalna nega kose, naročito kad puštate kosu. Profesionalni preparati koji se koriste u salonima imaju veliku ulogu u održavanju zdravlja Vaše kose. Samim tim, kosa će Vam biti kvalitetna i vitalna, zahtevaće manje skraćivanja i samim tim pre ćete stići do svog cilja, a to je dugačka i lepa kosa. Naravno, pored profesionalnih preparata obavezno je da kosu pravilno negujete i kod kuće. Najbolje bi bilo da se posavetujete sa svojim frizerom koja je najbolja kućna nega za Vaš tip kose.

Iako, na prvi pogled, kroćenje kose šnalicama, gumicama, maramama i ostalim akcesoarima deluje kao veliki izazov, uz malo veštine i eksperimentisanja naći ćete koje su najbolje opcije da obuzdate svoju kosu dok čekate da poraste. Verujte nam, na kraju kada pogledate svoju prelepu dugačku kosu, shvatićete da je vredelo svake šnalice, rajfa i gumice.


Nedavno objavljeni članci:

 Call Now Button