Skidanje boje i prelazak iz tamne farbe u svetlu – zašto je važno da Vam neko postavi sva ova pitanja i da iskreno odgovorite na njih

Skidanje boje i prelazak iz tamne farbe u svetlu

Skidanje boje i prelazak iz tamne farbe u svetlu – zašto je važno da Vam neko postavi sva ova pitanja i da iskreno odgovorite na njih

Skidanje tamne farbe izuzetno je zahtevan proces kako za frizera, tako i za Vas i Vašu kosu. Morate imati na umu da sa dlake treba skinuti svu nagomilanu farbu, pigmente i izboriti se sa hemijskim reakcijama koje mogu nastati između skidača boje i drugih hemijskih jedinjenja koja se mogu naći na vlasi. Dijagnostika kose i detaljna anamneza neophodni su kako bi frizer imao što bolji uvid u istoriju farbanja i tretiranja kose. U ovom blogu istražićemo pitanja koja frizer mora da Vas pita pre skidanja boje sa Vaše kose, naročito kada je u pitanji prelazak iz tamne boje u svetliju nijansu.

Anamneza kose:

  1. Koliko dugo se farbate?
  2. Koja je istorija boje na kosi u poslednje 3-4 godine?
  3. Da li ispod sadašnje boje ima blanša?
  4. Da li ispod sadašnje boje imate svetle ili crvene pramenove ili farbu?
  5. Da li na kosi imate drugih tamnih farbi?
  6. Da li na kosi imate keratin ili ste radili neki drugi hemijski tretman?
  7. Da li se farbate profesionalnim bojama ili onima iz prodavnice?
  8. Da li povremeno natapate dužinu ili svaki put?
  9. Da li ste radili prelive? Ako da, kakve i koje boje?
  10. Da li na kosi imate kanu?
  11. Kako negujete kosu? Da li koristite profesionalne preparate?
  12. Da li koristite peglu, fen ili druge aparate za stilizovanje? Koliko često?
  13. Da li imate sede? U kojem procentu? U kojim regijama?
  14. Šta biste voleli da radite u budućnosti sa kosom? (da cela ima istu nijansu, da farbate samo koren, postepeni prelazak u plavo?)

 

Značaj analize kose i anamneze

 

Reč anamneza znači sećanje. U ovom slučaju, pruža važne informacije o stanju kose, o prethodnoj upotrebi boja, tretmana i drugih hemijskih supstanci. Sa druge strane, ovo je prilika da svom frizeru saopštite svoje želje i očekivanja. Mnogo je važno da se napravi balans između želja i mogućnosti. Frizer će morati da napravi procenu koliko nijansi je moguće postići posvetljenje Vaše kose kako bi se izbegle nepoželjne nijanse, boje, fleke i oštećenja dlake.

Ova dijagnostička procedura omogućava frizeru da odabere najbolju tehniku i preparate kako bi se Vaša kosa što više zaštitila. Naš cilj je primarno održati zdravlje i kvalitet kose. Jer, šta će Vam boja, ako Vam je kosa potpuno uništena.

Skidanje tamne i crne boje sa kose

 

Skidanje tamne ili crne boje sa kose je zahtevan i izazovan proces koji zahteva stručnost i pažljiv pristup. Ovu proceduru možete posmatrati kao jedan vid operacije na malom i osetljivom organu. Prvo se otvara kutikula dlake, potom se odvajaju i bezbedno uklanjaju vezani pigmenti. Važno je da se koristi i zaštita dlake poput olaplexa. Nakon ovoga, vlas se puni novim pigmentima i dlaka se zatvara. Postupak je, sam po sebi, zahtevan u smislu znanja, veštine i vremena, tako da u nekim slučajevima može da traje i 8-12 sati. I Vi i frizer morate odvojiti ceo dan za skidanje boje.

Uvek imajte na umu da na kosi imate tamnu farbu koju ste nanosili neki duži vremenski period i da se čuda ne mogu očekivati. Plavu boju kose Vam niko ne može obećati. Ukoliko neko i uspe da Vas odmah pretvori u platinastu lepoticu, budite sigurni da je Vaša kosa toliko uništena, da Vas očekuje ozbiljno šišanje i dugotrajni oporavak.

Tokom procesa skidanja tamne boje morate biti svesni da će kosa postati suvlja i poroznija zbog čega će dlaka zahtevati dodatnu negu i pažnju. Vaš frizer će Vam preporučiti koju profesionalnu negu treba da koristite i koliko često bi trebalo da odlazite na salonsku negu kose. Pored toga, veoma je važno redovno toniranje koje, pored toga što ujednačuje boju, popunjava dlaku i čini je jačom i otpornijom.

Dijagnostika kose i anamneza kose ključni su koraci pre skidanja boje sa kose, naročito ukoliko je potrebno skinuti tamnu ili crnu boju. Pažljiva analiza omogućava frizeru da proceni mogućnosti i ograničenja i, u skladu sa time, upotrebi najbolju tehniku i preparate kako bi se kosa maksimalno zaštitila i ostala što zdravija.


Nedavno objavljeni članci:

 Call Now Button