Trudnoća i kosa – saveti i preporuke

Trudnoća i kosa – saveti i preporuke

Trudnoća i kosa – saveti i preporuke

Trudnoća je za svaku ženu poseban period u životu. Koliko je lep, toliko može biti i izazovan jer zahteva niz prilagođavanja i promena. Među njima svakako se nalaze one koje zahvataju kosu, i po pitanju kvaliteta, ali i po pitanju rasta. Hormonalne fluktuacije, koje su potpuno normalna stvar u periodu drugog stanja, nutritivne potrebe, ali i sve te promene koje se odvijaju u vašem organizmu mogu imati uticaja na vašu kosu. Zbog toga bi bilo dobro da obratite posebnu pažnju na negu kose i da se dobro informišete o tome šta bi trebalo da radite kako bi vaša kosa ostala zdrava i sjajna kroz ovaj, svakako poseban, period.

U ovom blogu bavićemo se pitanjima šta je bezbedno, šta toksično i daćemo vam korisne savete kako da vam kosa tokom trudnoće bude zdrava.

Bezbednost pri nezi kose kod trudnica

 

Tokom trudnoće, bezbednost vas i bebe je na apsolutno prvom mestu. Iako je većina tretmana kose poprilično bezbedna, neki proizvodi ili tretmani mogu u sebi sadržati ili, putem hemijske reakcije, oslobađati, različita hemijska jedinjenja koja mogu predstavljati rizik tokom trudnoće.

Ovo su neki od tretmana o kojima bi trebalo biti obazriv:

1.    Farbe za kosu i hemijski tretmani

Primarni problem koji se tiče farbi i drugih hemijskih tretmana jeste potencijalna apsorpcija štetnih hemikalija preko kože glave. Iako je količina apsorbovanih supstanci obično niska, najbolje bi bilo izbegavati jake hemijske tretmane, naročito tokom prva tri meseca trudnoće kada se razvijaju organi i kada je beba najosetljivija. Ukoliko, ipak, iz nekog razloga morate da se ofarbate, prethodno se dogovorite sa svojim frizerom da boje ne sadrže amonijak, da budu semipermanentne ili farbe na biljnoj bazi. Pramenovi ili balajaž su bezbednija opcija jer je minimalan kontakt sa skalpom, premda i tada treba voditi računa o isparenjima koja možemo udahnuti.

2.    Hemijsko ispravljanje kose i hemijske kovrdže

Hemijski procesi koji se javljaju tokom ovih tretmana mogu biti agresivni po vašu kosu i mogu osloboditi isparenja koja su štetna ukoliko se udahnu. Tokom trudnoće najbolje je da ih izbegavate.

3.    Tretman keratinom

Keratinski tretmani često u svom sastavu sadrže formaldehid koji potencijalno može imati štetan efekat na bebu. Preporučujemo vam da izbegavate ovaj tip tretmana ili da se opredelite za onaj koji ne sadrži formaldehid. Morate biti sigurni u svog frizera i njegovo poznavanje ovih preparata kako ne bi došlo do greške.

Bezbedni načini nege kose u trudnoći

 

Pošto smo popričali o stvarima koje bi trebalo izbegavati, hajde da vidimo koje su to dobre prakse nege kose u trudnoći.

1.    Nega iznutra

Nega iznutra podrazumeva ishranu bogatu vitaminima, mineralima i proteinima bogatim esencijalnim aminokiselinama koji su od vitalnog značaja za zdravlje i rast kose. Uvedite u ishranu povrće, orašaste plodove, semenke, jaja i ribu kako bi bilo dovoljno hranjivih materija i za bebu, i za vas i za kosu.

2.    Nežno perite kosu

Koristite blage šampone koji su bez sulfata kako biste izbegli preterano skidanje prirodne masnoće sa vlasi. Pranje svakog drugog dana ili još ređe pomoći će vam da kosa održi prirodni balans. Ne zaboravite da izmasirate skalp (ne trljati ili češati već masirati kružnim pokretima) jer će to prijati i vama i kosi. Uvek možete doći do našeg salona na profesionalno pranje kose sa relaks masažom i prepustiti se potpunom uživanju.

3.    Ne zaboravite regenerator

Koristite regenerator, masku ili pakovanje za vaš tip kose ili redovno posećujte svog frizera kako biste dobili najbolju profesionalnu negu kose.

4.    Nežno četkajte kosu

Ponekad, tokom trudnoće, može se desiti da kosa postane suva, krta i lomljiva. Zbog toga je važno da budete nežni i pravilno je češljate. O pravoj četki ili češlju za vaš tip kose više informacija možete naći na ovom linku. Svakako počnite od krajeva i nežno raščešljavajte krećući se ka temenu.

5.    Redovno šišanje

I u ovom posebnom periodu važno je da redovno kratite kosu. Kao što smo već rekli, drugo stanje može izazvati krtost vlasi te je neophodno da se ona skrati kako se ne bi dalje lomila.

Saveti kako da se suočite sa promenama na kosi tokom trudnoće

 

1.    Opadanje kose

Neke žene posle porođaja, nažalost, nakon porođaja iskuse opadanje kose. Ovo je normalna, iako krajnje neprijatna, pojava i prestane sama od sebe. Dok traje, budite nežni prema svojoj kosi, nemojte je vezivati u čvrste punđe ili repove. Samo nežno i blago.

2.    Preterano mašćenje kose

Hormoni tokom trudnoće mogu dovesti do pojave pojačanog mašćenja vlasi. Češćim pranjem kose možete ovu pojavu držati pod kontrolom. Sa druge strane, bilo bi dobro da izbegavate prečesto pranje kose jer će voditi začaranom krugu sve jačeg mašćenja.

3.    Stilizovanje toplotom

Smanjite koliko god možete upotrebu svih aparata za stilizovanje kose kao što su fen, prese ili kovrdžatori. Ukoliko morate da ih koristite obavezno prethodno nanesite zaštitu od toplote.

4.    Hidrirajte se

Unos vode ima dobar efekat na zdravlje i pomaže vašoj kosi da ostanete hidrirani. Naročito tokom leta i zime obratite pažnju na dovoljan unos vode.

Iako je trudnoća, generalno, lep i veoma poseban period, briga o kosi je važan deo brige i nege o sebi u ovim danima. Prateći ove preporuke o bezbednosti, ishrani svog tela kvalitetnim namirnicama i obraćanje pažnje na proizvode koje koristite i da li su bezbedni u trudnoći, možete održati kosu zdravom tokom cele trudnoće. Zapamtite, svaka trudnoća je jedinstvena tako da osluškujte svoje telo i činite ono što je najbolje za vas i vašu bebu.

Svim budućim mamama želimo lepu i laku trudnoću i divnu i zanosnu kosu.


Nedavno objavljeni članci:

 Call Now Button