Suvi šampon za kosu – prednosti i pravilna upotreba

Suvi šampon za kosu – prednosti i pravilna upotreba

Suvi šampon za kosu – prednosti i pravilna upotreba

Današnji ritam života izrazito je dinamičan. Često je pranje kose nešto što zahteva dodatno vreme koje postaje sve veći luksuz. Međutim, i uprkos nedostatku vremena, moderno vreme donelo nam je niz preparata pomoću kojih možemo oprati kosu u hodu, bez kvašenja i dugotrajnog sušenja. Suvi šamponi postali su nam saveznik u održavanju svežeg izgleda kose. Prvo ćemo Vas upoznati sa pozitivnim stranama suvog pranja kose, a potom ćemo pričati o njihovoj pravilnoj upotrebi.

Koje su prednosti suvih šampona za kosu

 1. Brzo i efikasno osveženje kose

Suvim šamponima ne treba voda kako bi obavili „pranje“. Njihova formula, koja se, uglavnom, sastoji od skroba i drugih apsorbujućih supstanci, pokupiće masnoću sa vlasi. Uz pomoć ovih preparata možemo osvežiti frizuru bilo gde i bilo kada. Ovo je naročito važno kada putujemo, nemamo vremena ili kada imamo neke neočekivane važne sastanke ili obaveze.

 1. Očuvanje prirodnih ulja vlasi

Tradicionalni šamponi često uklanjaju prirodna ulja sa dlake zbog čega ona postaje suva i podložna oštećenjima. Suvi šamponi apsorbuju samo višak masnoće sa kose, a ostavljaju zaštitni sloj koji održava hidrataciju kose.

 1. Očuvanje boje kose

Svi koji redovno farbaju svoju kosu znaju koliko je važno da im boja bude postojana i što duže očuvana. Česta pranja mogu dovesti do bržeg ispiranja boje i gubitka sjaja. Suvi šamponi omogućavaju nam da produžimo vreme između dva „redovna“ pranja kose i da na taj način održimo boju postojanijom.

 1. Povećanje volumena

Jedno od ključnih svojstava suvih šampona jeste taj da dodaju volumen kosi. Pored toga što upijaju višak masnoće, ovi preparati podižu kosu u korenu. Tako se dobija puniji i življi izgled frizure.

 1. Ušteda vremena i vode

Životni tempo i ekološka svest postaju sve veći i sve važniji deo našeg svakodnevnog razmišljanja. Zbog toga nam upotreba šampona za suvo pranje kose štedi i vreme  koje bismo potrošili na tradicionalno pranje kose, a štedi i resurse u vidu vode i grejanja iste.

Kako se koristi suvi šampon za pranje kose

 1. Pravilna priprema

Pre nego što upotrebite suvi šampon, kosa bi trebalo da bude bez drugih preparata kao što su lak ili gel. Oni mogu umanjiti efikasnost i dejstvo suvog šampona.

 1. Koristite pravu boju za svoju kosu

Ukoliko imate tamnobraon kosu i koristite običan suvi šampon možete završiti sa belim tragom po vlasima. Sa druge strane, ako ste plavuša, upotreba tamnijih nijansi šampona može učiniti da Vam koren deluje obezbojeno. Zbog toga odaberite nijansu koja je najsličnija Vašoj.

 1. Promućkajte

Pre nego što i otvorite ovaj preparat, bocu dobro promućkajte kako bi se sastojci pravilno rasporedili. Absorbenti su teški te imaju tendenciju da padnu na dno boce.

 1. Pravilno raspoređivanje po kosi

Pravilno nanošenje suvog šampona vrlo je važno za postizanje optimalnih rezultata. Neophodno je da razdvojite kosu na nekoliko sekcija kako bi se preparat mogao pravilno naneti. Potom prskajte kosu u ravnomernom sloju držeći bocu spreja oko 15 centimetara od korena kose. Izbegavajte da proizvod nanosite samo na jednom mestu ili da ga previše nanesete na neki deo kose. To  može imati za posledicu ostavljanje vidljivog traga i, pored toga, može smanjiti volumen.

 1. Masiranje i četkanje

Pošto ste ravnomerno naneli i rasporedili suvi šampon po kosi nemojte kosu odmah četkati. Prvo sačekajte nekoliko minuta kako biste dopustili proizvodu da deluje. Potom prstima nežno umasirajte kožu glave. Tek kada ste sa time završili četkom pažljivo prođite kroz kosu kako biste uklonili preostale tragove suvog šampona.

 1. Volumen na dodir prsta

Jedna od čarolija suvog šampona jeste i njegova sposobnost da kosi da volumen. Pošto ste ravnomerno rasporedili preparat, prstima odići kosu u korenu. Za tanku kosu koja ima tendenciju da „visi“ suvi šampon učiniće čudo.

 1. Nije za svakodnevnu upotrebu

Da, zapravo možete preterati sa šamponom za suvo pranje kose. Iako se zove šampon, on, zapravo, ne čisti kosu već upija masnoću koja se na njoj nalazi. Preterana upotreba može dovesti do zapušavanja pora na skalpu što može imati dalje posledice po zdravlje i kvalitet kose. Preporuka je da se suvi šampon upotrebljava jednom do dvaput nedeljno. Kod kose koja se mnogo masti, dozvoljena je upotreba i do triput nedeljno.

Suvi šamponi predstavljaju revoluciju u nezi kose. Međutim, pravilna upotreba je ključna za postizanje najboljih rezultata.


Nedavno objavljeni članci:

 Call Now Button