Tajne pravilne nege kose

Tajne pravilne nege kose

Tajne pravilne nege kose

Ukoliko želimo da imamo zdravu, bujnu i zanosnu kosu poput modela sa naslovnih strana poznatih modnih časopisa, neophodno je da joj posvetimo adekvatnu negu. Pravilna nega kose često deluje kao misterija. Stalno nas bombarduju različitim novitetima i savetima koji nas zbunjuju. Ali, ne brinite! Otkrićemo vam naše tajne o tome kako da Vam kosa bude lepa i zdrava, a Vi zadovoljni.

Nega kose predstavlja pravilno pranje, brisanje, hranjenje, hidriranje, češljanje i sušenje. U obaveznu negu kose spada i redovno šišanje i profesionalna nega.

Sve počinje pranjem

Pranje kose vrlo je važna stavka iz nekoliko razloga. Prvo, njome se započinje ciklus nege. Često kupujemo šampone koji lepo mirišu ili stvaraju gustu penu a da ne znamo da nam taj šampon ne koristi, već nam šteti.

Šampone za kosu treba birati prema tipu kose koji imate ili kako bi se sprečili ili rešili određeni medicinski problem. Bilo bi dobro da se konsultujete sa svojim frizerom oko odabira najboljeg šampona ili da Vam dermatolog preporuči ukoliko je potrebno da koristite neki od medicinskih preparata.

Kosu perite temeljno masirajući kožu glave jagodicama prstiju. Nemojte grebati teme noktima već detaljno kružnim pokretima trljajte skalp. Na ovaj način povećaćete prokrvljenost kože glave i izvršiti piling. Nakon pranja, kosu treba temeljno isprati mlakom vodom.

Ukoliko radite u okruženju gde Vam se kosa brzo prlja možete je prati svakodnevno. U ovom slučaju izbegavajte agresivne šampone već koristite blage šampone koji ne sadrže agresivne hemikalije.

Ukoliko ne morate, trudite se da kosu perete jednom do dvaput nedeljno.

Sada postoje i šamponi u spreju za suvo pranje kose koje možete koristiti kada ste u stisci sa vremenom, a treba da imate čistu kosu.

Na našem sajtu možete pročitati blog posvećen temi koliko puta treba prati kosu.

Regenerator – jer i kosi treba hrana

Ukoliko ste stariji od 40 godina sigurno se sećate Subrine – jedinog omekšivača kose koji je dugo godina bio sinonim za balzam. Danas ovih preparata ima jako mnogo.

Glavna uloga regeneratora je da, suprotno šamponu, zatvori kutikulu dlake. Na ovaj način dlaka duže zadržava sve proteine i sprečava se oštećivanje kose koje se može desiti već pri prvom češljanju.

Regenerator za kosu nanosi se posle šampona i drži se na kosi nekoliko minuta. Potom je potrebno da se dobro ispere kako kosa kad se osuši ne bi delovala ulepljeno.

Maska za kosu

Maska se nanosi na čistu kosu i ima ulogu da nahrani i hidrira dlaku. Nanosi se celom dužinom izbegavajući koren. Neke treba da odstoje kraće, neke duže, neke se ispiraju, neke ne. Važno je da pročitate uputstvo sa pakovanja kako biste pravilno koristili masku i imali najbolji efekat.

Postoje i profesionalne maske koje se moraju nanositi u salonu. Vaš frizer zna kako treba da se nanose kako bi Vaša kosa postala zdrava, sjajna i nahranjena. Ne preporučuje se da ove maske nanosite sami kod kuće jer svojoj kosi možete naneti više štete nego koristi.

Brisanje kose

Vlažna kosa je osetljiva te je ne treba trljati peškirom kako se ne bi oštetila. Najbolje bi bilo da kosu samo utapkate pamučnim peškirom i umotate je u turban od mikrofibera. Ovako će se kosa ocediti u peškir. Posle toga možete pristupiti sušenju.

Najbolje bi bilo da se kosa osuši prirodno. Naravno, zimi je ovo teže izvesti jer treba odvojiti dosta vremena. Zbog toga često uzimamo u ruke fen. Često i četke, pa i peglu. Važno je da pre upotrebe vrućeg vazduha na kosu nanesete preparate koji će zažtititi dlaku od toplote.

Dobar fen je takođe bitan. Profesionalni fenovi imaju veliku snagu, brzo suše kosu i samim tim je manje oštećuju. Na našem blogu možete videti kojih su to 6 grešaka koje se najčešće prave prilikom feniranja kod kuće.

Češljanje

Kako kosu češljamo najmanje dva puta dnevno, važno je da odaberete pravi češalj ili četku za svoju kosu. Više o ovome možete pročitati na našem blogu posvećenom samo ovoj temi na navedenom linku.

Redovno šišanje i profesionalna nega kose

Ukoliko želite da Vam kosa bude lepa i zdrava morate je redovno šišati. Ukoliko je kratka potrebno je jednom mesećno ili jednom u dva meseca, u zavisnosti od tipa frizure. Ukoliko je jako kratka ili imate undercut, potrebno je češće šišanje. Što je kosa duža manje je vidljivo kad prestaje da ima ujednačen izgled i kada umesto frizure počnete da imate samo kosu koja je izrasla iz glave na određenu dužinu. Ipak, to ne znači da treba da pustite da prođe previše vremena između dve posete frizeru. Koliko često treba da šišate kosu možete pročitati na ovom linku ka našem blogu posvećenom ovoj temi.

Pošto smo se upoznali sa osnovama pravilne nege kose možete nastaviti da istražujete ovu temu na drugim blogovima u kojima smo detaljno pisali o tome kako da imate lepu i zdravu kosu i frizuru.

 


Nedavno objavljeni članci:

 Call Now Button