Samo za muškarce! Ultimativni vodič za negu muške kose: kako da imate kvalitetnu i negovanu kosu

Vodič za negu muške kose

Samo za muškarce! Ultimativni vodič za negu muške kose: kako da imate kvalitetnu i negovanu kosu

Kada je u pitanju briga o kosi, vrlo malo se piše o muškarcima i njihovim potrebama. Važno je da dobiju odgovore na pitanja o pravilnoj nezi muške kose, bilo da žele da imaju neobavezan ili uredan stil muške frizure, izuzetno je važno da kosa bude negovana i održavana. U ovom našem malom vodiču pojasnićemo vam sve važne stavke o pravilnoj nezi muške kose kao i savete kako da održavate kosu zdravom.

Dragi muškarci, verujte nam kada kažemo da je ženama izuzetno važna muška frizura, odnosno da muškarac vodi računa o svojoj kosi. Jer ko vodi brigu o kosi, vodi računa i o sebi, a samo takva osoba, koja je dobra za sebe, dobra je i za drugoga.

1.    Otkrijte koji tip kose imate

Razumevanje tipa kose koji imate prvi je korak ka pravilnoj nezi muške kose. Tip kose može biti ravan, talasast, kovrdžav… Svaki od ovih tipova ima svoje specifičnosti i različit tip nege. Ravna kosa češće se masti, dok je kovrdžava suvlja i zahteva intenzivnije hidriranje. Najbolje bi bilo da se konsultujete sa svojim frizerom oko Vašeg tipa kose i koja bi bila adekvatna nega za Vas.

2.    Šampon i regenerator: kako naći balans

Odabir pravog šampona i regeneratora krucijalno je za pravilnu negu muške kose. Birajte preparate koji su bez sulfata jer oni skidaju zaštitni sloj masnoće sa kose ostavljajući vlas suvu i krtu. Koliko često treba da perete kosu zavisi od tipa i dužine kose, vrsta posla koji radite, treninga i toga šta prija Vašoj kosi. Nečiji način života zahteva svakodnevno pranje, dok neke kose ne trpe to. U ovom slučaju, možete  kosu i teme glave dobro isprati vodom, a pranje šamponom pomeriti za neki drugi dan.

3.    Temperatura vode je važna

Verovali ili ne, ali temperatura vode kojom perete kosu igra veliku ulogu u zdravlju Vaše kose. Ukoliko volite da se kupate vrućom vodom, pokušajte kosu da perete nešto hladnijom, jer topla voda brže skida prirodna ulja sa vlasi zbog čega kosa ostaje uva i bez oblika. Kosu perite mlakom vodom kako bi se zadržala prirodna vlažnost. Slično je i kada koristite toplotu za stilizovanje kose (fen, pegla za kosu ili figaro) te je poženljno smanjiti temperaturu uz obavezno nanošenje preparata za zaštitu kose od toplote.

4.    Redovno šišanje

Nipošto nemojte podcenjivati moć redovnog šišanja. Čak i kada puštate kosu, redovno skraćivanje će sprečiti pojavu rascvetalih krajeva i pomoći će Vam da kosa izgleda koliko je to moguće uredno i da ima neku formu i smisao. Posavetujte se sa svojim frizerom, recite mu koje su Vam želje i planovi kako biste zajedno mogli da napravite strategiju za puštanje Vaše kose.

Muškarci koji imaju kratku kosu ili tačno određenu frizuru moraju je češće održavati kako bi uvek bila uredna i negovana.

5.    Izbalansirana ishrana i hidratacija: nega iznutra

Nega kose nije samo spoljašnja. Ono što unosite u telo takođe je važno. Uvek ističemo da je za kvalitet kose neizmerno važno da imate redovnu i balansiranu ishranu koja sadrži dosta povrća, voća, vlakana, vitamina, minerala i proteina. Orašasti plodovi, losos, povrće i jaja bogati su nutrijentima koji pospešuju rast kose i potpomažu njeno zdravlje. Pored toga, veoma je važan dovoljan unos vode koji je za muškarce minimum 2 litre vode na dan (čiste vode, ne računa se kafa, sok, energetska pića itd).

6.    Nemojte preterivati sa preparatima za kosu – manje je više

Preparati za negu i stilizovanje kose moraju da se razumno koriste. Ima ih mnogo različitih vrsta, za različite tipove kose, ali i sa različitom svrhom. Previše gela, voska ili laka za kosu mogu opteretiti kosu i načiniti je da deluje (ili da zaista bude) masna. Za masnu kosu vrlo lako se lepi prašina, smog, neprijatni mirisi i brzo, od stilizovane kose, postane magnet za sve mirise i čestice kroz koje ste tog dana prošli. Bolje je da odaberete jedan kvalitetan preparat za stilizovanje kose nego mnogo jeftinih ili osrednjih. Obavezno je da proizvodi za stilizovanje kose budu u skladu sa Vašim tipom kose i efektom koji želite da postignete. Mala količina preparata može biti sasvim dovoljna kako bi se postigao savršen stil, a da se kosa ne optereti i da se ne pokvari njeno zdravlje.

7.    Prihvatite prirodna ulja

U poslednjih nekoliko godina, sve je veće interesovanje, ali i brojnija su naučna istraživanja, o blagodetima prirodnih ulja koje imaju kosu. U njih spadaju kokosovo ulje, arganovo i jojobino, a koji omogućavaju dubinsku hidrataciju i daju zdravi sjaj Vašoj kosi. Nanesite malu količinu ulja na vlažnu kosu (opranu i obrisanu peškirom) i ravnomerno ga rasporedite po kosi. Zaista su samo male količine potrebne da se kosa nahrani i stilizuje, a da se izbegne da deluje masno.

8.    Izbegnite trakcionu alopeciju

Određena stilizovanja kose kao što je visok rep, pletenice, rep iznad undercut stila, mogu dovesti do stanja koje se zove trakciona alopecija (u prevodu bi značilo ćelavost izazvana zatezanjem). Ovo stanje izazvano je stalnim povlačenjem i stezanjem kose, a koje dovodi do stalnog pritiska na folikule dlake koja, posledično, počinje da opada. Kako biste ovo prevenirali, opredelite se za opuštenije vezivanje kose ili pravite odmor od frizura u kojima je kosa jako zategnuta. Ukoliko primetite da Vam se kosa tanji ili da dobijate zulufe, konsultujte dermatologa kako bi Vam dao adekvatan savet kako da podstaknete kosu na rast i sprečite dalje opadanje.

9.    Šta ako Vam se kosa tanji i opada? Samopouzdanje je ključ

Ako je kosa počela da Vam se tanji i da gubi na volumenu, znajte da niste sami. Mnogim muškarcima, a i ženama, dešava se isto što i Vama. I za ovo postoje rešenja. Za početak promena frizure ili načina šišanja može pomoći u vizuelnom smislu. Dermatolog Vam može dati određene preparate koji mogu usporiti i zaustaviti opadanje, ali i pospešiti rast nove kose. Na kraju krajeva, danas postoje mnogobrojni tretmani, pa i transplantacija koja se vrlo uspešno izvodi. Najbolje bi bilo da prihvatite sebe i promene, ukoliko možete. Ako ne, pa, i za ovu boljku postoji lek. Nemojte se stresirati.

Zdrava i dobro stilizovana muška kosa kombinacija je adekvatne nege, balansiranog životnog stila i upotrebe proizvoda koji moraju da odgovaraju Vašem tipu kose. Usvajanjem ovih nekoliko saveta koje smo Vam predočili i redovnim praktikovanjem istih, kosa bi trebalo da Vam uvek bude zdrava i uredna. Lepa kosa uvek vodi samopouzdanju jer odražava Vaš odnos prema sebi. Budite nežni prema sebi i kosi i negujte se. Nega odavno nije rezervisana samo za žene. Muškarci koji drže do sebe neguju svoju kosu, telo, dušu i um.


Nedavno objavljeni članci:

 Call Now Button